What is a shuttle fee, and when does a long-distance move trigger one?
On this page
A shuttle fee pays for moving your goods between the mover’s large road-haul truck and your home in a smaller vehicle, when the large truck cannot reach your door. On an interstate move, federal rules treat this as an “impracticable operation”: the mover’s tariff decides what counts and what it costs, and at delivery the mover cannot demand more than 15 percent of your other charges for it. On a long-distance move that stays inside Georgia, the state’s maximum rate tariff has no shuttle item.
What federal rules call it
The federal consumer booklet in Appendix A to 49 CFR Part 375 defines impracticable operations as “Conditions which make it physically impossible for the mover to perform pickup or delivery with its normally assigned road-haul equipment so that the mover is required to use specialized equipment and/or additional labor to complete pickup or delivery of your shipment”. A shuttle, a smaller truck that carries your goods the last stretch, is one answer to that condition.
Two more lines from the same definition matter. The mover “may require payment of additional charges for services required due to impracticable operations, even if you do not request these services.” And “The specific services considered to be impracticable operations by your mover are defined in your mover’s tariff.” So whether a shuttle fee exists, and how it is figured, is in the mover’s own tariff.
What can trigger one
The test is physical access for the road-haul truck at either end. Conditions that can fail it include:
- a street or driveway too narrow for the truck to enter or turn,
- a low bridge, overpass, or tree canopy it cannot clear, or a weight-limited bridge,
- no legal place to park it within reach of the door,
- a building, complex, or downtown block where large trucks are not allowed close in.
A clear pickup does not rule out a shuttle at the new address, so check both. Older Georgia neighborhoods with narrow streets are covered in how narrow streets and HOAs affect truck access.
How it is charged
There is no single federal rate. The charge follows the mover’s tariff, which may price a shuttle by weight, by the hour, or another way. Ask which method applies and get the estimated charge written on the estimate. Stairs and long carries are separate access charges, explained in what a flight charge is.
The 15 percent limit at delivery
Under 49 CFR 375.407(d), the mover “may not demand payment of charges for impracticable operations, as defined in your tariff, of more than 15 percent of all other charges due at delivery.” The booklet adds that any remaining charges “will be billed to you with payment due in 30 days from delivery.” In other words, the cap is 15 percent of your other delivery charges, not 15 percent of the shuttle charge. For example, if the other charges due at delivery are $4,000, the most the mover can demand at delivery for impracticable operations is $600, and any shuttle charge above that is billed later. A surprise shuttle cannot be used to hold your goods for the full amount.
Keeping it off move day
- Describe access at both addresses during the survey: street width, overhead clearance, parking, gates, and building truck rules. The survey itself is covered in what a physical survey is.
- Ask the mover whether a shuttle is likely and how its tariff prices one.
- Get any expected shuttle charge itemized on the written estimate.
- Check whether the building or city requires a parking permit, and who arranges it.
On a long move inside Georgia
A Georgia move of more than 50 miles is still an intrastate move under DPS Maximum Rate Tariff No. 7, which lists no shuttle charge. The tariff says a carrier may not “charge customers for any transportation or services rendered in connection with such transportation other than those prescribed herein”, and DPS’s moving guide tells you that “you are not liable for any charges that are not specified in the Maximum Rate Tariff.” If delivery directly from the truck turns out to be impractical or impossible because of the location, Georgia’s rules let a carrier that checked access before estimating use ancillary means with your agreement, and charge for them only at the rates in DPS’s rules and tariff (Rule 570-38-3-.05(3)(c)). If a Georgia quote adds a shuttle line, ask the mover which tariff item it relies on before you sign.