What is a labor-only (load or unload) move, and when does it make sense?
On this page
A labor-only move is a crew you hire to load or unload, while you supply the truck or portable container and the transport. It makes sense when you already control the vehicle and the hard part is the lifting. Before you book, find out whether the crew works for a DPS-certified mover, because that decides whether Georgia’s rate caps and damage rules come with it.
What labor-only covers
In a labor-only job the crew handles the heavy work at one or both ends, and you handle everything between:
- You rent a truck, a crew loads it at the old home, you drive it, and a crew unloads at the new home.
- You order a portable container, a crew loads it, and the container company moves it.
- You need help at one end only, such as unloading a truck a friend drove.
The crew brings labor and may bring equipment such as dollies and straps; ask what it brings. It does not drive your goods, and it does not take responsibility for them on the road.
When it makes sense
Labor-only fits when you are committed to providing the vehicle anyway: a rental truck for a cross-town move, a container because its timing suits you, or a move where the drive is easy but a few pieces are very heavy.
It does not automatically cost less. Add the truck or container rental, fuel, your time behind the wheel of a large vehicle, and the crew’s hours at both ends, and compare that total with a full-service quote for the same move. If the two are close, a single licensed mover responsible for your goods door to door may be worth the difference.
Why the company type matters in Georgia
Georgia’s rules reach labor-only work when it is done by a certified household goods carrier. The DPS definition of a customer covers anyone who hires a carrier “to perform transportation of household goods or ancillary services related to the transportation of household goods” (Rule 570-38-3-.02). Section I.E of DPS Maximum Rate Tariff No. 7 then covers a carrier “providing only ancillary services to a customer and is not providing transportation of household goods”. Such a carrier may charge either an hourly rate no higher than the tariff’s hourly maximums or the tariff’s itemized rates for packing and related services.
For a certified mover doing labor-only work, that means:
- The hourly cap applies. The rate cannot exceed the tariff’s hourly maximums, which are set by crew size and by regular or overtime hours.
- The paperwork applies. Under Rule 570-38-3-.11, carriers use the uniform bill of lading and addendum “whenever transporting household goods or performing ancillary services”, and may not perform services on your goods until you have chosen released or full value protection.
- The damage rules apply. A written claim within 90 days and the carrier’s duty to handle it come from DPS’s claims rule.
Georgia’s rules do not say plainly whether a labor company that never transports goods must hold a DPS certificate. So ask the company directly whether it holds a Georgia household goods certificate. If it does not, Georgia’s tariff and valuation rules may not protect you, and its own terms and insurance are what you have. Get those in writing: who pays if a crew member drops your dresser, damages the truck you rented, or dents a doorframe, and what insurance stands behind that answer.
What the crew is not responsible for
Even with a certified mover, labor-only has a built-in gap. Once your goods are in your rental truck or the container, the crew is no longer handling them. Damage from a hard stop on the highway, a shifted load, or the container company’s handling is a matter for your truck rental terms, the container company, or your own insurance. Ask the crew to secure the load for the drive, and photograph it before you close the door.
Making the call
Choose labor-only if you are supplying the vehicle and want professional hands at one or both ends; choose a full-service move if you want one company responsible from door to door. Either way, confirm in writing before the crew arrives whether the company holds a DPS certificate, and, if it does, its hourly rate against the tariff ceiling and its damage terms; if it does not, its own terms and insurance. How licensed movers’ hourly time is counted is covered in where the clock starts and stops on an hourly move.